För några veckor sen var jag på besök i Mpongwe Zambia, där EFK samarbetar med MBA (Mpongwe Baptist Association).

Vi stödjer bland annat ett stort sjukhus som betjänar ca 51 000 patienter per år! och ca 1800 föds på sjukhuset.

Några av de vanligaste sjukdomar som patienterna söker för är malaria, HIV/AIDS, undernäring, diarré. Och utan Mpongwe sjukhus hade många människor riskerat att dö eftersom det är det enda sjukhuset i distriktet.

Allt arkiveras för hand, fast man har börjat med viss datorisering av journaler också. Så det finns ett helt rum fyllt av papper från golv till tak.

Detta är en del av en sal på barnavdelningen. Visserligen enkelt, men för många barn livsavgörande. Men för en del som bor avlägset så är det för långt att ta sig hit, men då finns ett sjukhusteam som åker ut en gång varje vecka och besöker olika byar med fokus särskilt på barn och mödrar. Då erbjuds bla HIV-tester och rådgivning, kvinnor erbjuds preventivmedel av olika slag, man ger utbildning till föräldrar (mest kvinnor kommer) i näringslära, HIV-prevention, hygien mm.

Detta är Bernard Kampanga en av de anställda på sjukhuset. Han har jobbat på sjukhuset sen dess start på 70-talet. Lönen är inte hög men han tjänar villigt och med ett leende de som är i behov. Vilken hjälte! Bernard uttryckte ett stort tack till alla som genom åren har varit med och stöttat Mpongwe på olika sätt.

Om du vill veta mer om detta projekt så får du gärna höra av dig till mig.

/Anneli