Som missionär blir det en hel del besök och uppdrag i kyrkor. Ibland blir det nästan överdos. Förra söndagen var jag på tre gudstjänster. Alla tre med sin speciella karaktäristik. I efterhand reflekterade jag över de olika kyrkorna och hur de representerade den mångfald som finns i Sydafrika.

Den första gudstjänsten var kl 08:00 i Holiness Union Church, HUC. Eller rättare sagt, gudstjänsten startar nån gång efter kl 8, typ tjugo över, med lovsång på siswati. Man möts i en samlingssal i Nelspruits kommunbibliotek.
Holiness är EFKs samarbetskyrka här i Sydafrika, och det är väldigt roligt att få vara en del av församlingen där. Ibland predikar nån av Anneli eller mig, och för ett par veckor sen fick jag spontant hoppa in och hålla i en barnvälsignelse.

Denna söndag predikade dock pastor Sam Ngobe i vanlig ordning. Lovsången dånar mellan väggarna och bönen är högljudd och innerlig.

När gudstjänsten i HUC är slut skyndar jag mig att hinna till nästa gudstjänst, den i Church Unlimited. Det är den församling vi som familj tillhör. Barnen gå i söndagskola och jag och Anneli leder en home group som möts varje tisdag. Church Unlimited har en stor lokal i utkanten av Nelspruit och har en stor mängd aktiviteter under veckorna. Medlemmarna tillhör olika folkgrupper och det märks på gudstjänsterna och verksamheterna i församlingen. Gudstjänstspråket är engelska.

Den sista gudstjänsten var kl 18 på kvällen i NG kerk i White river, ca 20 km utanför Nelspruit. Cornelia som spelar fiol i en orkester hade en julkonsert (ja det var dags för det i mitten av november) som de deltog i den kyrkan.

NG kerk är en Afrikaans-språkig kyrka, så hela konserten/gudstjänsten var på Afrikaans. Mina kunskaper i det språket är ytterst begränsade, men eftersom sångerna var julsånger och texterna visades på skärm framme i kyrkan kunde jag hänga med bra. Cornelias orkester spelade riktigt bra och det blev en god julstämning.

Under en och samma söndag fick jag dimpa ner bland olika folkgrupper, fira gudstjänst på olika språk och med väldigt olika stil. Allt inom en radie av 20 km. Det säger en hel del om Sydafrika – ett land med mångfald.